Ervaringsverhalen

Ervaringsverhaal van Petra:

Gescheiden, met een kind in het spel, dezelfde vriendenkring en dan komt er ook nog een nieuwe partner bij kijken...pfff en nu?

Niemand in mijn omgeving die dit eerder heeft meegemaakt en waar ik mee kon praten.

Gelukkig wist ik via een eerder traject van mijn kindje dat er een concept was voor gescheiden ouders die elkaar kunnen helpen. Ik heb contact met Ellen opgenomen en na een intakegesprek heeft ze mij gekoppeld aan een maatje.

We hadden meteen een klik. Wekelijks spraken we met elkaar af. Eerst onder het genot van een bakkie, maar toen de horeca dicht ging zijn we gaan wandelen. Ik kon alles met haar bespreken. Zo fijn om dit te kunnen doen met iemand die buiten alles staat, die de mensen waar het om gaat niet kent. Niet na te hoeven denken over wat je over wie zegt, maar gewoon echt even je verhaal te kunnen doen.

Ze heeft mij veel inzicht in de nieuwe situatie gegeven. Wat kan nu eigenlijk wel en wat niet. Wat mag je verwachten en waar sta je zelf in deze. Ik heb geleerd dat ik een stap terug moet doen en moet vertrouwen op de ander. Ook heb ik geleerd niet te afwachtend te zijn, maar zelf beslissingen te nemen en dit dan ook te doen. Soms was het erg confronterend. Omdat ik niet eerder in deze situatie heb gezeten, wist ik eigenlijk niet wat ik wel of niet kon doen. Het was heel goed dat zij mij dat heeft laten inzien, zodat ik hier verder aan kon werken.

Als moeder heb ik de drang om mijn kind te beschermen en te behoeden. Alleen ik kan dat als de beste, dacht ik. Maar natuurlijk is dat niet zo. Ik heb moeten leren vertrouwen en loslaten. Dat heeft me enorm veel rust gegeven.

Ik ben heel erg dankbaar dat ik dit traject heb mogen volgen. Dat is nu afgelopen, maar we hebben zo'n klik dat we nog regelmatig gezellig met elkaar een wandeling maken en van alles bespreken.

Ervaringsverhaal van Tom:

Ik vond het heel fijn om een maatje te hebben. Ik voelde me erg prettig met haar. Zij is een stuk ouder dan mij en kon daardoor veel levenservaring delen. Ook is zij heel empathisch met gevoel voor de medemens, dat vond ik heel prettig.

Ik ben echt geholpen door deze vorm van ondersteuning. De scheiding had mij erg onzeker gemaakt, ik zag het allemaal even helemaal niet meer zitten.
Ik heb van mijn maatje geleerd dat ik belangrijk genoeg ben en het waard ben. Ook heb ik geleerd om positief te denken en dat door positief denken ook positieve dingen kunnen gebeuren.  Ook heb ik wel rust kunnen vinden wat betreft mijn toekomst, dat er meer vissen in de zee zwemmen zeg maar…

Wat ik wil vasthouden is dat ik niet de enige ben die dit meemaakt en dat het heel goed is om in moeilijke tijden hulp te vragen. Ik weet dat het belangrijk is om mezelf de tijd te geven om hiervan te herstellen, mijzelf te leren kennen en niet te hard van stapel te lopen wat betreft eventuele nieuwe relaties.

Ik zou Ouders voor Elkaar zéker aanraden aan ouders die een scheiding meemaken. Ik heb het ook al voorgesteld aan een vriend van mij...

Het contact met Ouders voor Elkaar, met Ellen en met mijn maatje was fijn en oprecht, dat voelde meteen bij de eerste ontmoeting goed, hierdoor voelde ik me snel op mijn gemak.

Ik ben erg blij met hoe het gegaan is. Bedankt voor alles!

Ervaringsverhaal van Rianne:

Ik vond de deelname aan Ouders voor Elkaar een enorm goede ervaring.  Het gaf me eigenlijk veel meer dan ik ervan had verwacht.

De match tussen mijn maatje en mij was een schot in de roos, dus dat zat eigenlijk direct goed!  De ondersteuning was meer dan voldoende.

Ik kon advies vragen als dat nodig was en gewoon mijn ei kwijt als ik daar behoefte aan had.

Ik heb veel over mezelf geleerd. Mijn maatje heeft me regelmatig een spiegel voorgehouden. Zo weet ik nu dat ik best wat meer rekening met mezelf mag houden in plaats van alleen met een ander.. en dat je mensen kunt leren hoe ze met je om mogen gaan. Grenzen stellen dus.

Dit wil ik zeker meenemen voor de toekomst.

Ik vind het top dat jullie er ook voor me waren toen ik even acuut hulp nodig had bij een probleem/vraagstuk en vrijwel direct terecht kon!

Ik zou Ouders voor Elkaar zeker aan iedereen aanbevelen. Je wordt zorgvuldig gematcht dus daar valt altijd winst te behalen!

 

Ervaringsverhaal van Martin:

Ik heb de ondersteuning van Ouders voor Elkaar ervaren als een andere manier van hulp, een maatje die naar je luistert, je helpt en in mijn geval zelfs als coach optrad. Ik vond het fijn, ook dat er -naast alle ellende die ik kon ventileren- ruimte was om over andere dingen te praten. We hebben ook echt plezier gehad!
Naast dat ik mijn verhaal kwijt kon, ben ik ook naar de toekomst gaan kijken en kreeg ik een duidelijk doel voor ogen. Dat was erg belangrijk, dat had ik echt nodig. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Wat wil ik nou? Dat was wel even een wake up call. Je wilt van die ellende af, en je op de verkeerde dingen focussen, daarmee kom je niet vooruit.
Mijn maatje liet mij praten.. hij kent mijn ex niet en is dus objectief. Kiest geen partij. Ik vond dat helpend. Uiteindelijk heb ik geen invloed op de keuzes van mijn ex en heeft het ook niet veel zin daar veel mee bezig te zijn. Mijn maatje heeft me geholpen dit goed in te zien.
Ik heb geleerd dat ik dicht bij mijn doel moet blijven, daarop focussen, zelf in de lead blijven en hulp aanvaarden waardoor je verder kunt. Ik wil zeker het verkregen inzicht vasthouden om niet tegen de stroom in te moeten gaan, dit is verloren energie en die kan ik beter gebruiken voor andere dingen gebruiken, zoals mijn kinderen.
Complimenten aan de coördinatie; luisterend oor, open en warme communicatie, professionele houding.
Complimenten aan mijn maatje; een luisterend oor, prettige gesprekken, laagdrempelig in contact zowel steunend en begeleidend, als ontspannen en gezellig.
Ik heb er een fijne vriend bij!

Ervaringsverhaal van Anja

Ik vond het heel prettig om met iemand te praten die ongeveer 10 jaar langer dan ik gescheiden was. Zij was verder in het proces en dat heeft mij echt geholpen.

Ik heb hele fijne gesprekken gehad met mijn maatje. Ze was ook opbouwend kritisch en daar had ik echt wat aan. Het hele traject heeft me geholpen om te accepteren dat ik niet álles voor mijn kinderen kan regelen en dat ik sommige dingen ook los moet laten.

Ik heb over mijzelf geleerd dat ik bepaalde zaken los moet laten en dat ik niet het perfecte plaatje moet nastreven. Soms is goed genoeg ook goed.

Ik wil uit dit contact meenemen dat ik wat relaxter in het leven sta en vooral probeer te genieten van de dingen die wél goed gaan.

Ik zou Ouders voor Elkaar zeker aan anderen aanraden. Ik ben heel dankbaar dat zowel Ellen van Ouders voor Elkaar als mijn maatje de tijd in mij hebben willen investeren. Het heeft me echt geholpen. Ik heb geleerd om de situatie te accepteren zoals die is. Het is wel belangrijk om een goede match te vinden met iemand. In mijn geval is dat zeker gelukt!

Ervaringsverhaal van Jeroen

In deze lastige periode van mijn leven zijn er helaas mensen afgehaakt. Je wordt dan voorzichtiger met wat je tegen wie zegt. Ik vond het prettig om iemand te hebben die er speciaal is om naar je te luisteren, ook al voel je je elke keer rottig en lijkt het steeds hetzelfde verhaal. Fijn dat er iemand is die je situatie en je gevoel snapt.

Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van Ouders voor Elkaar, of wat ik nou precies nodig had. Vooral iemand om tegenaan te praten. Uiteindelijk kreeg ik ook vragen terug, waardoor ik de situatie ook weer van een andere kant kon bekijken.

Ik ben niet iemand om bij de pakken neer te gaan zitten en ik kan veel zelf. Maar ik heb gemerkt dat er perioden in mijn leven zijn die erg veel van je vragen en waarbij je hulp en steun goed kan gebruiken. Die steun zoeken en accepteren heeft me verder geholpen.

Doordat ik de belangrijkste persoon in mijn leven kwijt ben geraakt, kwam ik daarmee erg alleen te staan. Ik heb gemerkt dat ik mensen in mijn leven nodig heb, zowel voor de steun op vervelende momenten als voor de leuke dingen in het leven.

Ik zou Ouders voor Elkaar zeker aanraden. Ik heb het al aangeraden aan een vriend. Ik heb ervaren met hoeveel zorgvuldigheid het selectieproces plaatsvindt. Ik heb dan ook het vertrouwen dat er ook voor anderen een passend maatje gevonden kan worden!

Ervaringsverhaal van Anneke:

Het was best spannend om mijn maatje voor het eerst te ontmoeten. Dit werd gelukkig begeleid door Ellen en hierdoor loopt zo'n eerste gesprek fijn en gestructureerd.

Ik voelde vanaf het eerste moment een bepaalde openheid bij mijn maatje. Na de eerste gesprekken werd dit inderdaad een goeie klik. Daardoor kon ik makkelijker "zenden" en maakte ik mij minder druk over het feit dat ik teveel zou zenden. Mijn maatje gaf aan dat dit juist de plek en de tijd was voor mij om mijn verhaal te doen zonder mij daar "schuldig" over te voelen.

Of de ondersteuning mij geboden heeft wat ik had verwacht? Meer zelfs! Vanuit de organisatie wordt er gekeken welk maatje bij jouw specifieke situatie past.

Door de ervaring van mijn maatje, de behaalde successen in het proces van mijn maatje en tevens de overwonnen hobbels is het voor mij makkelijker om in mijn eigen situatie ook successen te vieren en de hobbels te zien als leerproces. Grootse les voor mij was; wees eens wat liever en milder voor jezelf!

Wat ik wil vasthouden is: Er is geen goed of fout, het is mijn eigen pad. Meer vertrouwen in en op mijzelf! Ik kan dit!

Ik zou Ouders voor Elkaar zeker weten aanraden aan andere gescheiden ouders! Zie al het bovenstaande 🙂

Mijn top en tip:

Top: de begeleiding vanuit Ellen en het contact wat er ook tussentijds is

Tip: vergroot jullie zichtbaarheid zodat er nog meer mensen kunnen aanhaken bij jullie (zowel maatjes als mensen die een maatje zoeken)

Ervaringsverhaal van Michelle

De eerste kennismaking ging heel erg natuurlijk. Ik had weinig verwachtingen en was vooral benieuwd aan wie ik gekoppeld zou worden. Er was een goede match gemaakt en vanaf het eerste moment was er direct een klik. Vrij snel na het eerste gesprek hebben we een afspraak gemaakt om een stuk te wandelen, het makkelijke is dat we vrij dicht bij elkaar wonen. Het prettige tijdens deze wandeling vond ik dat het niet een vragenvuur over mijn situatie was, maar dat het gesprek heel makkelijk liep en we lang hebben gepraat over onze beide situaties. Ik vond hierin veel gelijkenis en herkenning. De tip die me vanuit dat gesprek echt is bijgebleven is om de dingen waar je geen invloed op hebt los te laten, je kan er immers toch niks aan veranderen.

Het fijne aan deze ervaring met Ouders voor Elkaar is niet alleen dat ik nu een maatje heb die begrijpt wat ik doormaak mbt het contact met de vader van mijn kinderen, maar dat ik er ook echt een vriendin aan overgehouden heb. Het contact met Ellen is erg prettig geweest en ze heeft een goede inschatting gemaakt van wat ik nodig had, ook al kon ik dat zelf nog niet goed verwoorden. Er had geen betere match gevonden kunnen worden, hier ben ik Ellen erg dankbaar voor!

Ervaringsverhaal van Marloes

Ik vond het heel fijn om een poos met mijn maatje op te trekken. Om de 3 weken gingen we lekker een uurtje wandelen wat ik als heel fijn heb ervaren. Mijn maatje kon heel goed luisteren, stelde mooie vragen waar ik soms echt even over na moest denken en vroeg ook heel goed door. Ik merkte dat door het doorvragen ik echt goed na ging denken over de situatie bij mij thuis en hoe ik het graag anders zou zien en hoe ik dingen zou kunnen veranderen. Eigenlijk had ik ook meteen een klik met m'n maatje hoewel ik het in het begin wel heel spannend vond. Want als ik echt iets wilde bereiken, dan moest ik ook het achterste van m'n tong laten zien en soms een beetje de 'vuile was' buiten hangen. Ik ben blij dat ik me zo vertrouwd voelde bij mijn maatje en dat ik dit bij haar kon doen zonder dat zij daar een oordeel aan hing.
Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik moest verwachten maar uiteindelijk bleek het boven verwachting. Het was zo fijn om gehoord en begrepen te worden door iemand die ook een soort gelijke situatie heeft doorgemaakt.

De ondersteuning heeft ervoor gezorgd dat ik weer vertrouwen in mijzelf als 'bonusouder' heb en vertrouwen in de toekomst voor ons samengestelde gezin. Daar waar ik vóór de ondersteuning er een heel hard hoofd in had. Het klinkt misschien een beetje dramatisch maar ik denk dat door de ondersteuning mijn huwelijk gered is. We zaten zo vast in een negatieve spiraal. Door de inzichten die ik heb gekregen en waar ik serieus mee aan de slag ben gegaan, is het tij bij ons thuis ten goede gekeerd. We zitten nu in een opwaartse spiraal met her en der nog zeker wat uitdagingen.

Ik heb over mezelf geleerd dat ik op zich een prima 'bonusouder' ben die het beste voorheeft met alle kinderen in ons huis. En dat ik in het opvoeden en alles wat daarbij komt kijken vooral dicht bij mijzelf mag blijven en waarde mag hechten aan mijn normen en waarden. Natuurlijk samen met mijn partner. Ook heb ik geleerd dat het oké is om soms alles even stom te vinden maar dat het blijven denken in oplossingen noodzakelijk is. En ik heb geleerd dat het voor mij belangrijk is om regelmatig even me-time in te lassen. Met de drukte van een samengesteld gezin moet je vooral jezelf niet uit het oog verliezen.

Wat ik wil vasthouden is het inzicht dat een samengesteld gezin altijd hard werken is. Dat ik met mijn partner in gesprek moet blijven en dat ik dingen los mag laten. Dat ik in liefde voor alle 4 onze kinderen mag zorgen en dat er in de toekomst zeker nog uitdagingen gaan komen. Dat ik dicht bij mijzelf blijf en sta waar ik voor sta.
Ik zou Ouders voor Elkaar zeker aanraden aan anderen! Ik heb het als heel fijn ervaren om met een onafhankelijk iemand die ervaringsdeskundige is te sparren. Ga alsjeblieft zo door want jullie zijn goud waard en onmisbaar eigenlijk voor iedereen die in een samengesteld gezin leeft.

Ervaringsverhaal van Jannie:

Ik had een fijne klik met mijn maatje. Ondanks dat onze situaties in sommige opzichten verschillen, waren er ook veel overeenkomsten en herkenning.

Het contact heeft me zeker de ondersteuning geboden die ik had verwacht. Het was heel prettig om even te wandelen, uit de dagelijkse situatie te zijn, mijn hart even te kunnen luchten bij iemand die niet direct een mening heeft en niet direct bij de situatie betrokken is.

Ik wist al dat ik een sterke persoonlijkheid heb, maar ook dit heb ik in een rap tempo geregeld en doorgemaakt. Leuk om dat terug te horen. Ik kreeg complimenten over waar ik na een jaar al sta en hoe ik nu communiceer met mijn ex-partner (zonder in verdriet of boosheid te blijven hangen). Het lukt me goed om te relativeren en ik gun mijn ex-partner ook zijn tijd met onze dochter.

Andere ouders kan ik Ouders voor Elkaar zeker aanraden. Ook de diverse tips waren erg welkom (Villa Pinedo, online bijeenkomsten, etc.)

Voor mijn dochter was de KIES-training ook heel fijn. Zeker omdat zij enig kind is en haar ervaringen en emoties niet kon delen met broertjes of zusjes. Ik kan deze training dus ook aanraden voor andere ouders en kinderen.

Nogmaals heel hartelijk dank en heel veel succes verder!

Binnenkort volgen er meer ervaringsverhalen...

shutterstock_329595416-web