shutterstock_329595416-web

Visie van ouders voor elkaar :

"Waarom moeilijk doen, als het samen kan?"

Gescheiden ouders vinden steun bij lotgenoten en worden emotioneel en praktisch bijgestaan. Ouders voor Elkaar gelooft dat waar ouders zowel emotioneel als praktisch in een vroeg stadium steun ervaren tijdens of na hun scheiding, dit zowel hun eigen welzijn, als dat van de ex-partner als dat van de kinderen dient. 

Ook kan Ouders voor Elkaar een bijdrage leveren op het gebied van samengestelde gezinnen, daar waar gescheiden ouders op dat vlak voor uitdagingen komen te staan. 

Bij Ouders voor Elkaar onderschrijven we dat kinderen van gescheiden ouders het recht hebben zich vrij te voelen om van beide ouders te houden, zich geliefd moeten weten door beide ouders en zich niet onder druk gezet moeten voelen om te kiezen tussen ouders.

pexels-ann-nekr-5797906

Wie is Ellen?

Ellen werkt als KIES-coach en jeugd- en gezinswerker in situaties van scheiding.  Sinds 2015 begeleidt zij kinderen individueel of in groepsverband bij het leren omgang met de de scheiding van hun ouders en alle uitdagingen die dat met zich meebrengt.  Ook begeleidt zij ouders met het reorganiseren van hun ouderschap na de scheiding, ook in situaties waar er sprake is van hoog conflict. 

"Ik hou van verbinden, mensen die elkaar tot steun kunnen zijn, samen de last dragen, het menselijke en moeilijke kunnen en durven benoemen..  steeds vaker dacht ik in gesprek met een ouder aan een andere ouder die in een vergelijkbare situatie zat.  Je zou eens met hem of haar moeten praten....   Ondanks dat scheiden heel normaal is, maakt dat het traumatische gevoel rondom scheiding niet minder en kunnen ouders die daar doorheen moeten zich heel eenzaam voelen.  Juist door die eenzaamheid voelen mensen zich minder weerbaar en niet sterk en kan er een kwetsbare situatie ontstaan.  Om juist dan gezien, gehoord en begrepen te worden kan een wereld van verschil maken." 

Sinds 2018 is Ellen betrokken bij Ouders voor Elkaar als coördinator van het project.

Binnen de gemeentes werkt Ouders voor Elkaar graag samen met o.a. het Sociaal Team, POH, GGD, CJG.  

VIA_8933

Wat kost het?

Ouders voor Elkaar kost voor inwoners van de gemeente Houten en Vijfheerenlanden niks. De kosten worden volledig vergoed door de gemeentes. 

Wie zijn de vrijwilligers?

De vrijwilligers bij Ouders voor Elkaar zijn allemaal gescheiden ouders. Thema's als rouw, verlies, opvoeding, reorganiseren van ouderschap, financiele stress, juridisch getouwtrek, conflict, veel conflict, 'stief' bonus of plus ouder zijn, nieuwe relatie aangaan....  Dit zijn allemaal bekende thema's. 

De vrijwilligers komen regelmatig bij elkaar voor intervisie en deskundigheidsbevordering. Zij worden begeleid in hun taak door de coördinator.  

Een aantal van de vrijwilligers:

Jo

"Tijdens mijn eigen scheiding voelde ik me erg alleen, zoiets als Ouders voor Elkaar, een maatje, had ik toen goed kunnen gebruiken! Ik ben blij dat ik nu anderen tot steun kan zijn."  

Aline

 "Ik ervaar het als waardevol om iemand tot steun te kunnen zijn en een stukje met iemand mee te lopen  (soms letterlijk wandelend) in een stressvolle en onzekere periode." 

Mirella

"Het recept van Ouders voor Elkaar: praten met iemand buiten je eigen familie-vrienden-kennissenkring, met iemand die luistert naar jouw kant van de after-scheidingstruggle, iemand die tijdens het wandelen eigen ervaring deelt."

Marc

"Stief is soms ook lief!"

Richard

“Even je hoofd leeg praten, sparren over hoe iets aan te pakken of gewoon even samen een bakkie doen...”